Svenskt maltsamarbete

723"Öl och whisky är lite som ler och långhalm. När whiskyn får mogna på ett fat som tidigare lagrat öl utvecklas en fin treenighet med maltighet, sötma och fruktighet."
Angela D’Orazio, Mackmyras Master Blender

"Fatlagring kommer på bred front över hela världen men att få göra det här projektet med ett svenskt företag med svensk whisky på svenska fat gjorda av svensk ek är helt fantastiskt. Att det sedan är ett kombinationsprojekt där vår öl sedan får färga Mackmyras whisky gör det hela än mer inspirerande och vi ser fram emot resultatet med spänning. Vi har lagrat ett av våra kraftigaste öl – Sotholmen EXTRA Stout på kraftigt kolade bourbonfat med gavlar av svensk ek. Det håller 8,0 vol% efter lagringen och bär smaker som Bourbon, kaffe, choklad, pumpernickel och dadlar. "
Lasse Ericsson, huvudbryggare på Nynäshamns Ångbryggeri

2011 vann Sotholmen EXTRA Stout  World Beer Awards som Europas bästa Stout i Exportstil.

Sotholmen EXTRA Stout Svensk Ek lanseras på Systembolaget 5 december 2014 i modul T5 vilket innebär de 55-60 största butikerna i landet.
Antal flaskor: 6000 st.


731Under Stockholm Beer & Whisky festivalen tilldelades Sotholmen EXTRA Stout Svensk Ek Guld i kategori "Porter och Stout Fat" samt Silver i kategori "Bästa svenska fatöl oavsett kategori".


Länk till pressbilder

724